20110808

Rasisme

Rasisme er nok et ord som slenges rundt uten at alle egentlig vet hva det handler om. Spesielt er det naturlig nok rasister selv som ikke skjønner hva dette ordet betyr.

I det store og hele vil jeg oppfordre folk til å være litt forsiktig med å bruke dette kraftige krydderet på maten sin. Det som ofte skjer når rasisme-ordet slenges ut er at alle debattanter lukker ørene, og åpner munnen. Tenk deg om før du bruker det, men når du bruker det, bruk det med selvsikkerhet og bevissthet.

Hva er så rasisme?
Rasisme er å ta en stor gruppe mennesker med lett gjenkjennelige identitetsmarkører og essensialisere deres oppførsel basert på fordommer. Dette kan være på bakgrunn av etnisitet, men like gjerne også kultur. Det er i det hele tatt veldig vanskelig å skille mellom etnisitet og kultur i praksis, og rasister har gjerne et uklart bilde av forskjellen på de to, hvilke begreper de bruker for å beskrive folk og hva som er grunnen til at de misliker noen.

Mange rasister tar anstøt av å bli kalt rasister fordi de ikke er opptatt av rase, og dermed i sine øyne ikke kan være rasister. De forfekter det man gjerne kaller en klassisk rasismedefinisjon hvor etnisitet er det bærende kriteriet.
Denne formen for rasismen, hvor rase/etnisitet/blod definerer gruppen er eksepsjonelt sjelden, og noen vil si at den kanskje aldri har eksistert i sin rene form. Selv for de klassiske rasistene i gode gamle dager var det et stort innslag av kultur i rasismen. Man så kanskje ned på "negre, hottentotter og villmenn", men ikke fordi de hadde en underlig farge på huden, men fordi de var barbarer og hedninger med grusomme skikker.
Etterhvert som tiden gikk ble man mer klar over at det var kulturen som var roten til fordommene og man begynte å snakke om kulturell rasisme, eller for den saks skyld nyrasisme. Nyrasismen er den samme rasismen som alltid har vært der, men den er litt mer tilbakeholden i sin språkbruk. Det er ikke lenger "stygge arabere og utspjåkede apekatter", som Max Manus skriver om som er "de andre", det er muslimer, fattige analfabeter fra slummen og kvinneundertrykkende fanatikere. I praksis er det de samme folkene man snakker om, og bare språkbruken har endret seg.

Dette er greit å få med seg: rasisme er rasisme uansett om man snakker om rase eller kultur. Begge deler er en unnskyldning for å hate og skyve fra seg mennesker som er annerledes og ingen av delene kan rettferdiggjøres. Rasisme er å miste syne av individet og skjære en stor gruppe mennesker over en kam basert på deres bakgrunn og tilhørighet.

Da er vi inne på det andre elementet som forvirrer og kompliserer: hat.

Mange rasister sier at de ikke synes at noen folk er bedre enn andre, de vil bare ikke at kulturer skal blandes. Dette er det vi kaller for differensiell rasisme, eller differensialisme. Det skiller seg fra hierarkisk rasisme som er den mer gjenkjennelige "jøder og negre er fæle folk og vi er bedre enn dem"-rasismen.

Men det er sludder. Differansialismen er gjerne maskert hierarkisk rasisme. Om ingen kulturer er bedre enn andre, er det egentlig så farlig at man kan blande seg? Denne formen for rasisme er på moten, og svært utbredt og langt på vei godtatt i Norge i dag. Blant annet kommer den sterkt til uttrykk i Fremskrittspartiets partiprogram, men også de andre partiene støtter den i noen grad. Det er dette synet som ligger til grunn for alle disse vage uttalelsene om integrering. (Integrering er at annet begrep noen burde blogge om, for dét blir misbrukt det.)
Implisitt ligger det en tanke om at en kultur har en egenverdi som blir truet av andre kulturer, og man er redd for at en kultur vil bli utslettet. Newsflash: kulturer er i evig forandring, og de har aldri vært isolerte. Da ville de stagnert. Det er også en implisitt idé om at våre verdier er bedre enn de andres verdier - og dermed kan vi ikke blande oss for da overtar vi deres barbariske verdier.

Det er kanskje ikke eksplisitt hat som ligger til grunn, men det er definitivt å skyve folk fra seg og utelukke og diskrimere dem på kulturell bakgrunn. Tenk på apartheidstyret i Syd-Afrika, eller segregeringen i USA. Intensjonen var visstnok bare å holde folk separert fordi man ikke skal blande seg, men ingen kan tvile på at det var ren og skjær rasisme og en hel del hierarki inne i bildet.

No comments: